راهنمای دوربین ها

انواع لنز در دوربین IP

دوربین‌های IP در زمینه نظارت تصویری دارای قابلیت‌های پیشرفته‌ای چون کیفیت تصویر بالا و انعطاف پذیری بیشتری را دارند. همین عامل باعث شده که بتوان از این دوربین‌ها در زمینه‌های مختلف استفاده کرد.

قلب تپنده هر دوربین Into لنز آن است که می‌تواند در میدان دید، جزئیات، وضوح و عملکرد کلی دوربین در شرایط نوری مختلف تاثیر بگذارد. انتخاب یک لنز مناسب تصمیمی است که می‌تواند باعث موفقیت و یا شکست سیستم‌های نظارتی شود.

اهمیت لنز در دوربین IP

قبل از اینکه انواع لنزها را بخواهیم به شما معرفی کنیم، بهتر است که درباره اهمیت آنها صحبت کنیم. لنز وظیفه دارد نور را جمع آوری کرده و آن را روی حسگر تصویر دوربین متمرکز کند. کیفیت و ویژگی‌های لنز تاثیر زیادی در موارد زیر دارد:

میدان دید تعیین می‌کند که دوربین چه مقدار از صحنه را بتواند پوشش دهد. اگرچه حسگر تصاویر می‌تواند نقش اصلی را ایفا کند، اما یک لنز بی‌کیفیت باعث می‌شود که وضوح بالقوه حسگرها محدود شود.

لنزها توانایی این را دارند که نور بیشتری را جمع آوری کنند. پس می‌توانند در محیط‌هایی که نور کمی وجود دارد، عملکرد دوربین را بهتر کنند. فاصله‌ای که در آن اشیا در فوکوس واضح باقی می‌ماند، عمق میدان نامیده می‌شود. در لبه‌های میدان دید یک سری تغییر شکل تصاویری مشاهده می‌شود که به اعوجاج می‌گویند.

پارامترهای کلیدی لنز

برای آنکه بتوانید با انواع لنزها بیشتر آشنا شوید، بهتر است که پارامترهای کلیدی آن را بشناسید.

فاصله کانونی

فاصله کانونی با میلیمتر اندازه‌گیری می‌شود. فاصله کانونی توانایی لنز در بزرگنمایی و میدان دید آن را نشان می‌دهد. هر چقدر فاصله کانونی کوتاه‌تر باشد، میدان دید وسیع‌تر و بزرگنمایی آن کمتر می‌شود. زمانی که فاصله کانونی بلندتر شد، میدان دید باریک‌تر و بزرگنمایی بیشتر می‌شود.

دیافراگم

دیافراگم میزان نوری که وارد حسگرها می‌شود را کنترل می‌کند که آن را با عدد F نشان می‌دهند. هر چقدر F کوچکتر باشد، یعنی

 

 

دیافراگم بازتر بوده و نور بیشتری وارد می‌شود این مدل برای شرایط کم نور می‌تواند ایده آل باشد

نوع مانت

نحوه اتصال لنز به بدنه دوربین را نوع مانت مشخص می‌کند. متداول‌ترین انواع مانت‌ها شامل CS-mount و C-mount هستند. لنزهای CS-mount نسبت به لنزهای C-mount فاصله فلنج کوتاه‌تری دارند و اگر قرار است روی دوربین C-mount استفاده شوند، نیاز به آداپتور پیدا می‌کنند.

پ لنز

نوع لنز به مکانیسم فوکوس و زوم لنز اشاره دارد که در ادامه می‌خواهیم آنها را بیشتر به شما توضیح دهیم.

لنزهای ثابت

لنزهای ثابت فاصله کانونی ثابت و غیر قابل تنظیمی دارند، یعنی میدان دید این لنزها بعد از نصب دیگر تغییر نمی‌کند و با کمک این لنزها امکان زوم و یا واید کردن تصاویر وجود ندارد. فوکوس این لنزها به شکل دستی و در کارخانه تنظیم می‌شود. کاربران هم می‌توانند به طور دستی فوکوس آنها را تنظیم کنند.

مزایا

لنزهای ثابت جز ارزان‌ترین نوع لنزها هستند که نصب و تنظیم آنها خیلی ساده است. این لنزها به خاطر ساختار ساده‌ای که دارند، عملکرد نوری آنها خوب است. خصوصاً در مقایسه با لنزهای زوم با همان رده قیمت، عملکرد خیلی خوبی دارند. لنزهای ثابت ابعاد کوچک‌تری دارند.

معایب

میدان دید لنزهای ثابت به صورت ثابت بوده و برای تغییر زاویه دید باید لنز را تعویض کنید. شما برای پوشش منطقه مد نظر باید از قبل فاصله کانونی مناسبی تعیین کنید.

کاربردها

برای مواقعی که میدان دید ثابت و مشخصی نیاز است، این لنزها ایده آلن هستند. شما می‌توانید از لنزهای ثابت برای اتاق‌های کوچک، راهروها، ورودی‌ها و یا مناطق با فضای محدود استفاده کنید.

لنزهای متغیر

این لنزها امکان تنظیم دستی فاصله کانونی در یک محدوده مشخص را دارند. تنظیم دستی به کاربران اجازه می‌دهد تا بعد از نصب دوربین بتوانند میدان دید را تنظیم کنند. فوکوس این لنزها به طور دستی تنظیم می‌شود و شما از آن برای پوشش دادن تصویر و یا زوم کردن به جزئیات می‌توانید استفاده کنید.

مزایا

  • لنزهای متغییر قابلیت بزرگنمایی و تنظیم میدان دید را دارند.
  • انتخاب لنز مناسب بسیار آسان است، چون می‌توان بعد از نصب تنظیمات دقیقی را انجام داد.
  • این لنزها برای پوشش دادن مناطق وسیع و یا تمرکز بر جزئیات در همان دوربین می‌توانند استفاده شوند.

معایب

  • لنزهای ثابت نسبت به لنزهای متغیر قیمت بالاتری دارند.
  • شما برای تنظیم فاصله کانونی و فوکوس در محل نصب باید به طور دستی عمل کنید که این کار کمی زمان بر است.

کاربردها

این لنزها برای بسیاری از کاربردها محبوب هستند و شما در زمینه‌های مختلف مثل نظارت بر فروشگاه‌ها، دفاتر کار و پارکینگ می‌توانید از آن استفاده کنید. به طور کلی این لنزها در تنظیم میدان دید و پوشش مناطق مختلف انعطاف پذیری خوبی دارند.

لنزهای موتورایز

پیشرفته‌ترین نوع لنزهایی که می‌توانیم در بازار مشاهده کنیم، لنزهای موتورایز هستند. امکان تنظیم فاصله کانونی و فوکوس از راه دور در این نوع لنزها وجود دارد. این لنزها موتورهای کوچکی دارند که به طور الکترونیکی کنترل می‌شوند، بنابراین دیگر نیاز نیست که در محل نصب آنها را به صورت دستی تنظیم کنیم.

مزایا

  • این نوع لنزها امکان تنظیم زوم و کنترل فوکوس از راه دور را دارند، بدون آنکه در محل نصب دوربین به طور فیزیکی و یا دستی این کار را انجام دهید.
  • این لنزها تنظیمات بسیار دقیق و بهتری فراهم می‌آورند.
  • روش نصب و راه‌اندازی آنها خیلی سریع است.
  • برای انجام تنظیمات پیچیده و بهبود سریع میدان دید در صورت نیاز کارایی خیلی زیادی دارند.

معایب

این مدل لنزها به خاطر پیچیدگی‌های مکانیکی و الکترونیکی گرانتر هستند و ممکن است که انرژی بیشتری مصرف کنند.

کاربردها

برای کاربردهایی با مقیاس بزرگ نظارت بر مناطق وسیع و جایی که دسترسی به دوربین دشوار است و لازم است به طور مکرر میدان دید تغییر پیدا کند، این لنزها کارایی زیادی دارند. معمولاً لنزهای موتورایز در دوربین‌های PTZ استفاده می‌شوند، چون این دوربین‌ها به کنترل کامل از راه دور نیاز دارند.

 لنزهای P-Iris و DC-Iris

این لنزها بر اساس نحوه کنترل دیافراگم طبقه‌بندی می‌شوند و با قابلیت زوم ارتباطی ندارند. این لنزها توانسته‌اند در کیفیت تصویر نقش حیاتی ایفا کنند، مخصوصاً در شرایط نوری متغیر قابلیت آنها خیلی زیاد است.

لنزهای DC-Iris

این لنزها یک دیافراگم خودکار دارند که به وسیله یک موتور کوچک بر اساس سیگنال‌های الکترونیکی از دوربین‌ها می‌تواند کنترل شود. این لنز می‌تواند میزان نور محیط را تشخیص داده و به لنز سیگنال ارسال کند. در این صورت می‌تواند دیافراگم را باز یا بسته کرده و میزان نور ورودی به حسگرها را تنظیم کند.

مزایا و معایب

این لنزها باعث می‌شود که در شرایط نوری متغیر عملکرد بهتری داشته باشند. در طول روز و شب کیفیت تصاویر آنها حفظ شود. اما در مقابل ممکن است در تنظیم دیافراگم کمی عمل کندی داشته باشند. در شرایط نوری بسیار چالش برانگیز است، مخصوصاً زمانی که نور خورشید به طور مستقیم می‌تابد، دیگر این لنزها عملکرد ایده آلی ندارند.

لنزهای P-Iris

این لنزها نسبت به دیافراگم خودکار پیشرفته‌تر هستند. با همکاری که بین لنز و دوربین انجام می‌گیرد، می‌توان دیافراگم را دقیق‌تر کنترل کرد. این لنزها از یک موتور پله‌ای استفاده می‌کنند که باعث تنظیم دقیق و مرحله ای دیافراگم شده و از خطاهای دیافراگم جلوگیری می‌کند.

 مزایا و معایب

این لنزها می‌توانند میزان نور ورودی را به طور دقیق‌تر کنترل کنند. عمق میدان آنها بهتر است. تصاویر دارای وضوح بالاتری است و در شرایط نوری مختلف کیفیت خوبی دارند. همچنین در مناطقی با نور روشن و یا تاریک عملکرد بهترین نشان می‌دهند. تمامی این موارد از مزایای این نوع لنزها بودند، اما از معایب آن می‌توانیم به قیمت بالای آنها اشاره کنیم.

کاربردها

این لنزها برای محیط‌های استفاده می‌شود که نور آن به طور مداوم در حال تغییر است.

 لنزهای Fisheye

این لنزها فاصله کانونی کوتاه با میدان دید بسیار وسیع دارند که می‌توانند تصاویر دایره‌ای ایجاد کنند. هدف اصلی این لنزها آن است که بتوانند با یک دوربین واحد منطقه وسیعی را پوشش دهند.

مزایا

  • با کمک این لنزها امکان پوشش یک اتاق کامل و یا فضای وسیع با یک دوربین وجود دارد.
  • با کمک این لنزها هزینه‌های نصب و نگهداری کمتر می‌شود، چون شما به تعداد کمتری از دوربین‌ها نیاز دارید.
  • این لنزها می‌توانند از محیط دید جامعی ارائه دهند.

معایب

  • در این لنزها تصاویری که به دست می‌آید به شدت اعوجاج دارند و لازم است که نرم‌افزار خوبی برای آنها استفاده شود تا بتوان از این تصاویر استفاده کرد.
  • این لنزها قابلیت پوشش وسیعی دارند و در فواصل دورتر جزئیات کمتری را نمایش می‌دهند.

کاربردها

این لنزها به شما کمک می‌کند تا به فضاهای بزرگ مثل سالن‌های کنفرانس، لابی‌ها، انبارها، فروشگاه‌های خرده فروشی و یا هر مکان دیگر نظارت داشته باشید. در این صورت می‌توانید یک دید جامع و ۳۶۰ درجه به دست بیاورید.

لنزهای تله‌فوتو

این مدل لنزها فاصله کانونی بسیار بلندی دارند که می‌توانید بزرگنمایی زیادی ایجاد کرده و از فواصل دور جزئیات را هم ببینید. میدان دید این لنزها بسیار باریک است.

مزایا

این مدل لنزها برای مشاهده کردن جزئیات در فاصله‌های طولانی بسیار مناسب هستند. پس شما می‌توانید اهداف مد نظر مثل پلاک‌های خودرو را از فاصله‌های دور مشاهده کرده و به طور دقیق مانیتورینگ کنید.

معایب

این لنزها میدان دید بسیار باریکی دارند و فضای کمی را پوشش می‌دهند. از آنجایی که این مدل لنزها به لرزش حساسیت دارند، برای نصب آنها باید دقت کنید و محل نصب آنها باید پایدار باشد. معمولاً این نوع لنزها قیمت‌های بیشتری دارند.

کاربردها

با کمک این لنزها می‌توانید به محیط‌های بیرونی وسیع نظارت داشته باشید. از فواصل دور پلاک خودروها را شناسایی کنید. برای کارهای تخصصی که به بزرگنمایی بالایی نیاز دارند، می‌توان از این نوع لنزها استفاده کرد.

لنزهای سوراخ سوزنی

این لنزها اندازه بسیار کوچکی داشته و دیافراگم آنها بسیار ریز است. امکان نصب مخفیانه دوربین در این شرایط فراهم می‌آید. معمولاً این لنزها برای دوربین‌های مخفی و یا مینیاتوری استفاده می‌شوند.

مزایا

این مدل لنزها قابلیت نصب در مکان‌های بسیار کوچک و به شکل نامحسوس را دارند. می‌توانید از پشت دیوارها و یا حتی اشیا نظارت خود را انجام دهید.

معایب

خاطر اینکه این لنز ها یافراگم بسیار کوچکی دارند، میزان نور ورودی آنها محدوده و کیفیت تصاویری که به دست می‌آید معمولاً پایین است  معمولاً این لنزها میدان دید باریکی دارند.

کاربردها

با کمک این لنزها می‌توان نظارت مخفیانه انجام داد. برای دستگاه‌های خودپرداز، دستگاه‌های فروش خودکار و یا هر مکانی که به دوربین‌های کوچک و نامحسوس نیاز دارد، می‌توان از این نوع لنزها استفاده کرد.

 نکات مهم برای انتخاب لنز مناسب

برای آنکه برای دوربین IP خود یک لنز مناسبی انتخاب کنید، لازم است که به یک سری عواملی توجه داشته باشید.

  • باید در ابتدا هدف از نظارت خودتان را مشخص کنید، یعنی تعیین کنید که می‌خواهید چه چیزی را مشاهده کنید. در این صورت می‌توانید بررسی کنید که آیا به دنبال جزئیات هستید و یا دید کلی از یک منطقه را می‌خواهید.
  • باید مشخص کنید فاصله دید همان فاصله بین دوربین و منطقه مد نظر شما است.
  • محیط‌های مختلف شرایط نوری متفاوتی دارند، شما باید بررسی کنید که آیا محیط تحت نظارت شما نور ثابت و کافی دارد یا در طول روز و شب تغییرات نوری آن زیاد است. این موضوع باعث می‌شود که بتوانید لنزی با دیافراگم مناسب و یا توانایی دید در شب انتخاب کنیدـ
  • شما باید تعیین کنید که می‌خواهید چه مقدار از منطقه را پوشش دهید. در این صورت می‌توانید به سراغ لنز ثابت و یا لنز متغیر بروید.
  • در انتخاب لنز به بودجه خود باید توجه کنید و متناسب با آن اقدام به خرید نمایید.
  • اندازه حسگر دوربین بر روی میدان دیدلز تاثیر دارد. یک لنز با فاصله کانونی مشخص می‌تواند روی حسگرهای کوچکتر میدان دید وسیع‌تری به وجود بیاورد.

نتیجه‌گیری

لنز به عنوان اجزای حیاتی در دوربین‌های IP شناخته می‌شود که در کارایی، تعیین کیفیت و موقعیت سیستم نظارتی نقش مهمی دارد. شما اگر بتوانید انواع لنزها را بشناسید و پارامترهای کلیدی آنها را بررسی کنید، می‌توانید در انتخاب آنها تصمیم‌های بهتری بگیرید. در ابن موقع شما متناسی با نیازهای خاص نظارتی خود می‌توانید این لنزها را انتخاب کنید.

سرمایه‌گذاری در لنز مناسب نه تنها می‌تواند کیفیت تصاویر شما را بهتر کند، بلکه کارایی سیستم‌های نظارتی شما را هم بالا می‌برد. این موضوع در طی بلند مدت باعث می‌شود که هم هزینه‌های شما کم شده و هم برای رسیدن به اهداف نظارتی شما کمک می‌کند.

برای آنکه یک سیستم نظارتی جامع و کاملی داشته باشید، توصیه می‌کنیم که با کارشناسان و ارائه دهندگان آنها مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *