سیستمهای نظارتی توانستهاند در محیطهای مختلف کارایی خود را بهتر نشان دهند. این سیستمها مشخصات و قابلیتهای زیادی دارند که از آن جمله میتوانیم به رزولوشن اشاره کنیم.
رزولوشن دوربینهای IP یک پارامتر مهمی است که میتواند میزان جزئیات را تعیین کرده و آن و ثبت کند. رزولوشن در وضوح تصاویر، خواندن پلاکها و قابلیت شناسایی چهرهها تاثیر مستقیمی دارد و اثربخشی یک سیستم نظارتی را نشان میدهد.
با پیشرفتی که در تکنولوژی صورت گرفته، رزولوشنها در انواع متنوعی روی کار آمدهاند که آنها را از حد استاندارد تا فوق العاده بالا تقسیم بندی میکنند. هر کدام از اینها یک سری مزیتها و محدودیتهایی دارند که میخواهیم در این مقاله با همدیگر بررسی کنیم.
رزولوشن چیست و چرا در دوربینهای IP اهمیت دارد؟
رزولوشن تعداد پیکسلهایی است که یک تصویر را تشکیل میدهد. این پیکسلها به شکل شبکههای افقی و عمودی قرار گرفتهاند و رزولوشن به صورت عرض ضربدر ارتفاع بیان میشو.
هر چقدر تعداد پیکسلها بیشتر باشد، شما میتوانید جزئیات بیشتری از تصاویر را ببینید و به اصطلاح تصاویر وضوح بالاتری دارند. در دوربینهای IP رزولوشنها اهمیت زیادی پیدا میکنند.
چون رزولوشنهای بالاتر به معنای آن است که بتوانید در ثبت جزئیات دقیق مثل ویژگیهای چهره، نوشتههای کوچک یا پلاک خودرو توانایی بیشتری دارند. برخی موارد رزولوشن بالا میتواند از یک منطقه وسیع پوشش بهتر با حفظ جزئیات کافی فراهم بیاورد. در نتیجه شما به تعداد کمتری از دوربینها نیاز خواهید داشت.
تصاویری که رزولوشنهای بالاتری دارند، میزان افت کیفیت آنها کمتر است و امکان زوم دیجیتال آنها بیشتر است تا بتوانید جزئیات خاص را بررسی کنید. در صورتی که برای مقاصد قانونی میخواهید شواهد ویدیویی ارائه دهید، تصاویر با وضوح بالا برای شما ارزش بیشتری پیدا میکند.
مفاهیم کلیدی مرتبط با رزولوشن
قبل از اینکه بخواهیم رزولوشنهای خاص را بررسی کنیم، بهتر است که چند مفهوم مرتبط با آنها را بررسی کنیم:
- پیکسل کوچکترین واحد تشکیل دهنده یک تصویر دیجیتال به حساب میآید. مگا پیکسل همان یک میلیون پیکسل است. رزولوشن دوربینها اغلب با مگاپیکسل بیان شده است.
- فریم ریت نسبت ابعاد در واقع نسبت عرض به ارتفاع تصویر است. فریم ریت تعداد فیلمهایی که دوربین در هر ثانیه ضبط میکند. رزولوشنهای بالاتر در برخی دوربینها باعث فریم ریتهای پایینتر میشود.
- فشرده سازی برای آن است که بتوانید حجم بالایی از دادههای ویدیویی با رزولوشن بالا مدیریت کنید.
- پهنای باند مقدار داده ای است که در یک زمان معین به وسیله شبکه منتقل میشود. رزولوشنهای بالاتر به پهنای باند بیشتری هم احتیاج دارند. رزولوشنهای بالاتر برای ضبط ویدیو به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارند.
رزولوشنهای متداول در دوربینهای IP
در ادامه میخواهیم متداولترین رزولوشنها در دوربینهای IP را بررسی کرده و ویژگی آنها را به شما توضیح دهیم:
رزولوشنهای استاندارد
پایینترین سطح رزولوشن در دوربینهای IP مدرن رزولوشنهای استاندارد است. این رزولوشن تصاویری ثبت میکند که جزئیات در آن کم هستند. این رزولوشن برای شناسایی کردن دقیق افراد و یا اشیا از فواصل متوسط تا دور نمیتوانند مناسب باشند.
از مزیتهای این رزولوشن میتوانیم به هزینه پایین، پهنای باند و فضای ذخیره سازی کم آنها اشاره کنیم. از معایب رزولوشن آن است که کیفیت تصاویر آنها پایین است و جزئیات خیلی کمی از تصویر را ارائه میدهند.
شما از این رزولوشن برای شناسایی دقیق پلاک یا چهرهها نمیتوانید استفاده کنید. معمولاً از این رزولوشن برای نظارت به مناطق بسیار کوچک به عنوان دوربینهای مکمل در سیستمهای قدیمی و یا نظارتهای کلی استفاده میشود.
رزولوشنهای بالا
رزولوشنهای بالا را ما بیشتر تحت عنوان HD و Full HD میشناسیم. این رزولوشنها میتوانند تصاویری با کیفیت قابل قبول برای نظارت عمومی ارائه دهند.
شما میتوانید از این رزولوشن برای تشخیص افراد در فواصل نزدیک تا متوسط استفاده کرده و جزئیات خوبی از آن را تشخیص دهید. مزیت این رزولوشنها قیمت مناسبتر نسبت به رزولوشنهای Full HD و یا بالاتر است.
کیفیت تصویر آنها نسبت به رزولوشنهای استاندارد بهتر و نسبت به رزولوشنهای بالاتر کمتر ایت. این رزولوشن ها به پهنای باند و فضای ذخیره سازی کمتری نیاز دارند. از معایب این رزولوشنها آن است که در فواصل دورتر امکان شناسایی دقیق پلاک یا چهرهها وجود ندارد. این رزولوشنها برای نظارت به منازل مسکونی، راهروها، دفاتر و یا فروشگاههای کوچک میتوانند مناسب باشند.
1080p ( مگاپیکسل)
این رزولوشن جز پرکاربردیترین رزولوشنهای دوربینهای IP است. با کمک این رزولوشن میتوان جزئیات خوب و واضحی را مشاهده کرد. از این رزولوشن برای شناسایی لباس، چهره و یا پلاک خودرو در فواصل معقول استفاده میکنند.
مزیت این رزولوشنها شامل:
- با قیمت منطقی میتوان تصاویری با کیفیت بالا داشت.
- از این رزولوشن برای شناسایی بهتر افراد و یا اشیا میتوان استفاده کرد.
- تمامی NVRها و VMSها از این رزولوشن پشتیبانی میکنند.
از معایب این رزولوشن میتوانیم به نیاز به پهنای باند و فضای ذخیره سازی بیشتر اشاره کنیم.
معمولاً از این رزولوشن در فروشگاه بزرگ، محیطهای اداری، پارکینگها، سیستمهای نظارت عمومی و ورودی ساختمانها استفاده می کنند.
رزولوشنهای بالاتر از Full HD
این دسته رزولوشنها 2K را شامل میشوند که حدود ۷/۳ مگاپیکسل را ارائه میدهند. کیفیت تصاویر آنها خیلی زیاد است و میتوانید جزئیات زیادی از تصاویر را مشاهده کنید. معمولاً این رزولوشن برای زوم دیجیتال و شناساییهای دقیق مناسب هستند. از مزیت این رزولوشنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- شما با کمک این رزولوشنها میتوانید در فواصل دورتر جزئیات ریزتری شناسایی کنید.
- قابلیت زوم دیجیتال این رزولوشن بیشتر است، بدون آنکه در کیفیت آنها افت قابل توجهی مشاهده شود.
- شما با کمک این رزولوشن میتوانید مناطق وسیعی را با جزئیات کافی مشاهده کنید.
از معایب این رزولوشن قیمت بالاتر است و نسبت به رزولوشنهای پایینتر به پهنای باند و فضای ذخیره سازی بیشترین نیاز دارند.
رزولوشن های بالاتر از Full HDبرای مکانهایی که نیاز است به طور دقیق شناسایی شوند کاربرد دارند. این مکانها شامل مناطقی با رفت و آمد بالا، نظارت بر صندوقهای فروش و ورودیهای حساس هستند.
رزولوشن فوقالعاده بالا
رزولوشنهایی با حدود ۸ مگاپیکسل هستند که بالاترین سطح رزولوشن در دوربینهای IP مصرفی را دارند و میتوانند جزئیات بسیار واضح و بینظیری ارائه دهند. وضعیت این رزولوشنها شامل:
- ارائه دادن جزئیات بینظیر است که میتوانید از فواصل بسیار دور کوچکترین جزئیات را هم شناسایی کنید.
- زوم عمیق دیجیتال در این رزولوشن وجود دارد، بدون اینکه کیفیت تصویر خراب شود.
- دوربین 4K میتواند محدوده وسیعی را پوشش دهد و در کنار آن جزئیات را به طور کافی حفظ کند. برای همین شما به دوربینهای کمتری نیاز دارید.
- برای مواقعی که به تصاویر بسیار با کیفیت و واضح نیاز است، این دوربینها میتوانند مناسب باشند.
معایب این دوربینها شامل:
- قیمت بالای دوربین و تجهیزات جانبی آنها است.
- MVRها و سیستمهای مدیریت تصویر باید بتوانند حجم زیادی از دادهها را پردازش کنند.
- به پهنای باند و فضای ذخیره سازی زیادی نیاز دارند.
کاربرد این دوربینها بیشتر برای پوشش دادن مناطق وسیع مثل:
- پارکینگهای بزرگ
- فرودگاهها
- محوطههای شهری
- استادیوم
- ورودیهای اصلی
به طور کلی هر منطقهای که نیاز به بالاترین سطح جزئیات و قابلیت شناسایی را داشته باشد، این رزولوشنها مناسبند.
رزولوشنهای بالاتر (5K, 8K و فراتر)
بسیاری از تولید کنندگان دوربینهای IP، رزولوشن های بالاتر از 5K را ارائه میدهند، چون این رزولوشنها میتوانند جزئیات بسیار عالی در اختیار ما قرار دهند. از طرفی این رزولوشنها توانایی زوم دیجیتال فوق العادهای دارند و میتوانند مناطق بسیار گستردهای را تحت پوشش خود قرار دهند.
تهیه کردن دوربین و تجهیزات جانبی برای این رزلوشنها بسیار گران است. برای ذخیره سازی و مدیریت حجم زیادی از این دادهها نیاز به زیرساختهای شبکه قدرتمندی است. یک مشکلی که برای این رزولوشنها وجود دارد این است که بسیاری از NVRها و VMSها هنوز به طور گسترده آن را پشتیبانی نمیکنند.
این رزولوشنها برای کارهای فوق حرفهای و تخصصی استفاده میشوند که لازم است از یک نقطه جزئیات مطلق با حداکثر پوشش به دست بیاید. به عنوان مثال برای کنترل ترافیک، رویدادهای بزرگ و یا انجام یک سری تحقیقات خاص از این رزولوشن استفاده میکنند.
انتخاب رزولوشن مناسب: عوامل کلیدی
انتخاب یک رزولوشن مناسب برای دوربینهای IP نیاز به این دارد که به یک سری عوامل کلیدی توجه داشته باشید که با همدیگر بررسی میکنیم:
هدف نظارت
- اگر شما فقط به دیدن یک نمای کلی از منطقه نیاز دارید، رزولوشنهای 720P یا 1080P برای شما کافی است.
- اگر به دنبال تشخیص حضور افراد و یا وسایل نقلیه هستید، به سراغ رزولوشنهای 720P بروید.
- برای شناسایی کردن ویژگیهای لباس یا نوع خودرو رزولوشن 1080P مناسب است.
- برای خواندن پلاک خودرو یا شناسایی چهره افراد حداقل رزولوشن 1080P به بالاتر توصیه میشود.
- اگر به دنبال جزئیات ریز و یا بررسی دقیق رویدادها هستید، رزولوشنهای 2K یا 4K برای آنها بهترین گزینه است.
فاصله سوژه از دوربین
هر چقدر سوژه دورتر باشد، شما به رزولوشنهای بیشتری نیاز دارید تا بتوانید جزئیات کافی را ثبت کنید. به عنوان مثال برای خواندن پلاک خودرو در فاصله ۱۰ متری رزولوشن 1080P کافی است، اما در فاصله ۳۰ متری به رزولوشن 4K نیاز دارید.
پهنای باند شبکه
رزولوشنهای بالاتر به پهنای باند بیشتری نیاز دارد. در این صورت شما باید مطمئن شوید که زیرساخت شبکه شما که شامل سوئیچها و کابلکشیها هست میتواند حجم دادههای ویدیویی را مدیریت کند. استفاده کردن از کدکهای فشرده سازی پیشرفته میتواند به کمتر شدن این نیاز شما کمک کند.
فضای ذخیرهسازی
ویدیوهایی که رزولوشن بالایی دارند، به فضای ذخیرهسازی بیشتری هم احتیاج دارند. باید مطمئن شوید که NVR و یا فضای ذخیره سازی ابری شما برای نگهداری ویدیو برای مدت زمان مد نظرتان ظرفیت کافی را دارد.
بودجه
رزولوشنهای بالاتر به دوربینها و تجهیزات جانبی گرانتری هم احتیاج دارند. شما باید بین کیفیتی که مد نظر دارید و بودجهای که برای این کار اختصاص دادهاید، یک تعادلی ایجاد کنید.
قابلیتهای NVR / VMS (NVR / VMS Capabilities)
مطمئن شوید که سیستم ضبط ویدیو و نرمافزار مدیریت ویدیوی شما از رزولوشن که انتخاب کردهاید پشتیبانی میکند. در واقع به طور همزمان توانایی پردازش و پخش چندین جریان ویدیویی با رزولوشن بالا را داشته باشد.
محیط نصب
در محیطهایی که نور کمی وجود دارد، رزولوشنهای بسیار بالا ممکن است نتوانند کیفیت خوبی از تصاویر را ارائه دهند، چون حسگرها با محدودیت روبرو میشوند. و اینکه دوربین شما قابلیتهای پیشرفته دید در شب را داشته باشد.
فشردهسازی و فریم ریت: مکملهای رزولوشن
زمانی که رزولوشن بر کیفیت کلی تصاویر تاثیر میگذارد، فشرده سازی و فریم ریت هم میتواند در عملکرد کل سیستمهای نظارتی نقش حیاتی داشته باشد. کدکهای فشرده سازی میتواند حجم فایلهای ویدیویی را تا حد قابل توجهی کاهش دهد، بدون آنکه کیفیت تصاویر از بین برود. فشرده سازی تا ۵۰ درصد میتواند در فضای ذخیره سازی تاثیر داشته باشد.
فریم ریت همان تعداد فریمها در ثانیه است که میزان روان بودن حرکت در ویدیوها را میتواند تعیین کند. برای اکثر کاربردها ۱۵ فریم ریت کافی است، اما اگر به دنبال ضبط حرکتهای سریع هستید، به شما ۳۰ فیلم بر ثانیه به بالاتر را توصیه میکنیم.
به عنوان مثال در ترافیکهای جاده یا رویدادهای ورزشی از این فریم ریت استفاده میشود. باید بین رزولوشن و فریم ریت تعادلی برقرار کنید. افزایش یکی از آن باعث کاهش دیگری میشود، مگر اینکه دوربین و زیرساختی که استفاده میکنید بسیار قدرتمند باشد.
نتیجهگیری
انتخاب یک رزولوشن مناسب برای دوربینهای IP اهمیت زیادی دارد. با در نظر گرفتن هدف نظارتی، محدودیت پهنای باند، ذخیره سازی، تعیین فاصله دید و بودجهای که دارید، باید رزولوشن مناسبی انتخاب کنید.
رزولوشنهای بالاتر مثل 4K میتوانند جزئیات بینظیری ارائه دهد، اما در مقابل به زیرساختهای قویتری نیاز دارید و لازم است که هزینههای بالاتری بپردازید. در بسیاری از کارها بین کیفیت، هزینه و کارایی باید یک نقطه تعادلی پیدا کنید.
شما باید در ابتدا نیازهای خاص خودتان را شناخته و ارزیابی کنید و بر اساس آن سیستمی کارآمد و مقرون به صرف پیاده سازی کنید. در این رابطه میتوانید با کارشناسانی که در این زمینه فعالیت دارند مشورت کنید.