دوربینهای مداربسته به عنوان یک نوع سیستم امنیتی مدرن و پرطرفداری هستند که توانستهاند برای نظارت و حفاظت از اماکن مختلف نقش حیاتی ایفا کنند. این دوربینها در مکانهای مختلفی چون منازل مسکونی، واحدهای اداری و تجاری و فضاهای عمومی کاربرد دارند.
استفاده از این دوربینها باعث ثبت وقایع و جلوگیری از ارتکاب جرم و جنایت میشود و در صورت لزوم میتواند در ارتباط با اتکاب جرم شواهد لازم را ارائه دهد. با این حال دوربینهای مداربسته مثل هر وسیله الکترونیکی دیگری ممکن است دچار مشکل شده و نیاز به تعمیر داشته باشند.
تعمیر دوربینهای مداربسته شامل یک سری اقداماتی است که میتوان آنها را انجام داد. این تعمیرات ساده مثل تنظیم مجدد اتصالات و تمیز کردن لنز گرفته تا میتواند به تعمیرات پیچیدهتر مربوط به قطعات داخلی و یا حتی اقدام به تعویض آنها شود.
تکنسینهای متخصصی که در زمینه تعمیر دوربینهای مداربسته فعالیت دارند، باید بتوانند علل خرابی دوربینها را درک کرده و به طور صحیح مشکل را شناسایی کنند. از طرفی باید با روش رفع مشکل هم آشنایی کامل داشته باشند.
عیبیابی و تشخیص مشکل
در ارتباط با تعمیر دوربینهای مدار بسته مبنای اولیه عیب یابی و تشخیص مشکل است. پس شما باید در این زمینه تبحر و تخصص کافی داشته باشید.
بررسی منبع تغذیه
یکی از اجزای حیاتی که در سیستم دوربینهای مداربسته به کار میرود، منبع تغذیه میباشد. در واقع دوربینها بدون یک منبع تغذیه پایدار و مناسب میتوانند کارکرد صحیحی داشته باشند و کل سیستم نظارتی میتواند باعث بروز اختلال شود.
شما باید به طور دورهای دوربینها را بررسی کنید تا بتوانید به موقع عیب یابی نمایید و اگر در منبع تغذیه مشکلی به وجود آمد، آن را رفع کنید. این کار باعث میشود که از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری گردد.
علائم رایج مشکلات منبع تغذیه دوربین مدار بسته
ممکن است دوربینها به طور ناگهانی از کار بیفتند. احتمالاً این مشکل مربوط به منبع تغذیه آنها است، مخصوصاً اگر چند دوربین از یک منبع تغذیه مشترک استفاده کنند و به یکباره از کار بیفتند، به احتمال زیاد منبع تغذیه دچار مشکل شده است.
در برخی مواقع تصاویر دوربینها قطع و وصل میشود. این موضوع میتواند ناشی از نوسانات ولتاژ باشد که در نتیجه معیوب بودن منبع تغذیه به وجود میآید و باعث قطع و وصل شدن تصاویر دوربینها میشود.
زمانی که ولتاژ ناکافی وجود دارد، باعث میشود سنسور تصویر عملکرد نور مناسبی داشته باشد و در نتیجه شما با تصاویر تار و یا با تصاویر بیکیفیت مواجه شوید.
برخی مواقع هیچ کدام از دوربینها روشن نمیشوند، پس شما باید اول به منبع تغذیه اصلی سیستم مراجعه کنید. در برخی مواقع از منبع تغذیه صدای وزوز، تق تق و یا هر صدای غیر عادی دیگر شنیده میشود که میتواند نشانهای از وجود مشکل داخلی باشد.
اگر منبع به طور غیر طبیعی گرم شد، میتوانند ناشی از اضافه بار، خرابی قطعات داخلی و یا تهویه نامناسب هم باشد.
ابزار مورد نیاز برای بررسی منبع تغذیه
برای اندازهگیری ولتاژ و جریان از مولتی متر استفاده میکنند. برای باز کردن اتصالات و دسترسی به ترمینالها، از پیچ گوشتی استفاده میکنند. برای دیدن بهتر در محیطهای کم نور، چراغ قوه برای شما کارآمد است.
مراحل بررسی منبع تغذیه دوربین مدار بسته
برای آنکه بتوانید منبع تغذیه دوربین مداربسته را به خوبی بررسی کنید، نیاز به یک سری مراحلی دارید که در ادامه آنها را به طور کامل به شما توضیح میدهیم.
بررسی ظاهری
ابتدا شما باید منبع تغذیه را به طور کامل بررسی کنید که هیچگونه آسیب فیزیکی در منبع تغذیه نباید وجود داشته باشد. آسیبهای فیزیکی مثل ترک خوردگی، سوختگی، قطعی سیم و یا بادکردگی خازنها نباید در منبع تغذیه مشاهده شود.
بررسی کنید تهویه منبع تغذیه به خوبی انجام گرفته و در اطراف آن هیچ مانعی وجود ندارد. شما باید به طور کامل اتصالات کابلهای ورودی و خروجی را بررسی کنید که شل نشوند.
بررسی ولتاژ خروجی بدون بار
حتما منبع تغذیه را از دوربینها جدا کنید، اما همچنان منبع تغذیه به برق وصل باشد مولتی مترها را در حالت اندازهگیری ولتاژ دی سی تنظیم نمایید. پراپهای مولتی متر را به خوبی به ترمینالهای خروجی منبع تغذیه مثبت و منفی وصل نمایید.
شما باید ولتاژ نمایش داده شده را با ولتاژ نامی منبع تغذیه که روی بدنه آن نوشته شده مقایسه کنید. اگر ولتاژ خروجی نسبت به نامی مقدار قابل توجهی عدد کم تر یا بیشتری را نشان داد، احتمالاً منبع تغذیه مشکل دارد.
بررسی ولتاژ خروجی زیر بار
منبع تغذیه را به دوربینها وصل کنید، همچنان مولتی مترها باید به ترمینالهای خروجی منبع تغذیه یا به ترمینالهای ورودی برق یکی از دوربینها وصل شده باشند. ولتاژ دوربینها را به خوبی درر حین کار اندازهگیری کنید.
بررسی کابلها و اتصالات
کابلها و اتصالات در عملکرد صحیح سیستم دوربین مداربسته نقش بسیار مهمی ایفا میکنند. اگر در این بخش مشکل بروز کرد، ممکن است باعث قطعی تصویر، افت کیفیت نویز و یا از کار افتادن کامل شود.
در این بخش میخواهیم انواع مشکلات رایجی که در کابل و اتصالات دوربین مداربسته وجود دارد را به شما توضیح دهیم و در کنار آن به روشهای رفع این مشکلات هم بپردازیم.
انواع کابلهای مورد استفاده در دوربین مدار بسته
کابل کواکسیال کابلی است که از آن برای منتقل کردن سیگنالهای ویدیویی در سیستمهای آنالوگ سنتی استفاده میکنند. شبکهای که در سیستمهای IP از آن برای انتقال داده و تغذیه استفاده میشود، ترکیبی که شامل یک کابل کواکسیال برای انتقال ویدیو و یک کابل برق برای تغذیه دوربین در یک خلاف است.
کابل برق که از آن برای تامین برق دوربینهایی استفاده میکنند که از طریق آداپتور جداگانه تغذیه میشود.
انواع اتصالات رایج در دوربین مدار بسته
اتصالات BNC
برای متصل کردن کابل کوواسیال به دوربین و دستگاه DVR در سیستمهای آنالوگ از این اتصالات استفاده میکنند.
اتصالات RJ45
برای متصل کردن کابل شبکه به دوربین آیپی و به سوئیچ یا روتر، از این اتصالات استفاده میکنند.
اتصالات Power Jack (آداپتور)
این اتصالات برای متصل کردن کابل برق به دوربین و منبع تغذیه به کار میروند.
ترمینالهای پیچی
برای متصل کردن سیمهای برق در برخی دوربینها ترمینالهای پیچی کاربرد دارد.
مشکلات رایج کابل و اتصالات دوربین مدار بسته و روشهای رفع آنها
قطعی کامل تصویر
علت قطعی کامل تصویر ممکن است قطعی یا شل شدن کابل برق دوربین یا کابل ویدیو باشد. در برخی مواقع مشکل خرابی، منبع تغذیه میباشد.
روش رفع مشکل
سعی کنید از اتصال محکم کابل برق به دوربین و منبع تغذیه مطمئن شوید و در صورت وجود دو شاخه مطمئن شوید که به طور صحیح دو شاخه به پریز برق وصل شده است.
اتصالات کابل ویدیو را در هر دو طرف دوربین و دستگاه ضبط بررسی کنید و مطمئن باشید که این اتصالات محکم هستند. منبع تغذیه را با یک منبع تغذیه سالم دیگر میتوانید تست کنید. میتوانید کابل ویدیو را با یک کابل سالم دیگر تعویض نمایید.
وجود نویز یا پرش در تصویر
علت وجود نویز و یا پرش در تصویر ممکن است پایین بودن کیفیت کار باشد یا ممکن است کابل طول بیش از اندازهای داشته باشد. این موضوع در کابلهای کواسیکال بیشتر دیده میشود.
اگر در کابل خمیدگی و یا گره هم وجود داشت، این مشکل به وجود میآید. شل بودن اتصالات، مشکل در اتصال به زمین و یا قرار گرفتن کابل در کنار کابلهای برق یا منابع ایجاد نویز الکترومغناطیسی، میتواند اینگونه مشکلات را به وجود بیاورد.
روش رفع مشکل
سعی کنید از کابلهایی استفاده کنید که کیفیت مناسب دارند و کابل ها شیلدر دار میباشند. در صورت نیاز میتوانید از کابلهای بلند یا سوئیچهای شبکه با کیفیت برای کابل شبکه استفاده کنید.
به هیچ عنوان کابلها را خم نکرده و یا گره نزنید و سعی کنید کابلهای دوربین مداربسته از کابلهای برق و سایر منابع نویز دور نگه داشته شوند. مطمئن باشید که اتصالات محکم انجام گرفته شده باشد.
افت کیفیت تصویر یا تار شدن آن
برخی مواقع مشاهده میکنیم که کیفیت تصویر افت کرده و یا تار میشود. این موضوع ممکن است مربوط به کیفیت پایین کابل، طول بیش از حد کابل و یا شل بودن اتصالات باشد. در مواقعی که لنز دوربین دچار آلودگی و یا آسیب دیدگی شد، شما با این مورد هم مواجه میشوید.
روش رفع مشکل
برای رفع مشکل میتوانید از کابلهای با کیفیت مناسب استفاده کنید. طول کابلهایی که انتخاب میکنید باید در یک محدوده استانداردی باشند. مطمئن باشید که اتصالات محکم هستند. دوربینها را تمیز کنید و مطمئن باشید که هیچگونه آسیبی ندارند.
بررسی لنز
لنز دوربینهای مداربسته یکی از اجزای حیاتی است که برای سیستم نظارتی شما باید کیفیت لازم را داشته باشد. در واقع لنز دوربینها است که کیفیت تصویر و زاویه دید دوربینها را میتواند تعیین کند.
انواع مختلفی از لنزها در بازار وجود دارد که بررسی نحوه عملکرد و چگونگی رفع مشکلات آنها باعث میشود که شما بتوانید یک سیستم نظارتی کارآمدی داشته باشید.
انواع اصلی لنز دوربین مدار بسته
لنزهای دوربینهای مداربسته به انواع مختلفی تقسیم بندی میشوند، اما ما یک نوع تقسیم بندی اصلی برای آن ارائه دادهایم میخواهیم شما را با آن آشنا کنیم.
لنز ثابت (Fixed Lens)
این لنزها فاصله کانونی ثابت با زاویه دید مشخصی دارند و از آن برای نظارت بر مناطق خاصی استفاده میشود که به زاویه دید مناسب و ثابتی نیاز دارند.
لنز وریفوکال (Varifocal Lens)
قابلیت تنظیم فاصله کانونی را دارد، پس شما میتوانید با کمک این لنزها زاویه دید را تغییر دهید. این انعطاف پذیری کمک میکند تا زاویه دید تنظیم شده و در محل نصب بتوانید آن را به خوبی تنظیم نمایید.
لنز زوم (Zoom Lens)
لنزهای زوم علاوه بر آنکه قابلیت تغییر زاویه دید دارند، امکان بزرگنمایی و کوچک نمایی تصویر را هم فراهم میکنند. این موضوع باعث شده که بتوانید بر روی سوژههای دور دست نظارت دقیقتری داشته باشید.
لنزهای موتوردار (Motorized Lens)
در این لنزها شما میتوانید فاصله کانونی را تنظیم کرده و به صورت الکترونیکی و از راه دور روی نقطه مد نظر خودتان زوم کنید. این ویژگی برای آن دسته از دوربینهایی استفاده میشود که در مکانهای صعب الوصول نصب شدهاند و یا نیاز است که به طور مداوم زاویه دید دوربینها تغییر پیدا کند.
بررسی و عیبیابی مشکلات رایج لنز دوربین مدار بسته
مشکلات رایجی که مربوط به لنز دوربینهای مداربسته است را با همدیگر بررسی میکنیم و میخواهیم در مورد غیب یابی و حل مشکلات آنها با همدیگر صحبت کنیم.
تصویر تار یا فوکوس نبودن
زمانی پیش میآید که تصویر شما تار بوده و یا نمیتوان روی نقطه مد نظر فوکوس داشت و یا تنظیم نبودن فوکوس میتواند عامل آن باشد.
رفع مشکل
در ابتدا شما باید لنز را با یکپارچه نرم و تمیز پاک کنید که اینجا توصیه میشود از پارچههای مخصوص تمیز کردن لنز استفاده نمایید. به هیچ عنوان برای تمیز کردن لنز از مواد شیمیایی قوی استفاده نکنید.
دوربینی که انتخاب کردهاید، قابلیت تنظیم فوکوس دستی را داشت، بهتر است که به دقت آن را تنظیم کنید تا تصویر واضحی به وجود بیاید. در لنزهای وریفوکال و زوم مطمئن شوید که تنظیمات زوم و فوکوس را به درستی انجام دادهاید.
تصویر بیش از حد روشن یا تاریک
وقتی تصویر بیش از حد روشن و یا تاریک میشود، میتواند ناشی از دو مورد باشد. یا دوربین در محیطی با نور نامناسب قرار گرفته و یا دیافراگم آن تنظیم نیست.
رفع مشکل
اگر دوربین شما دارای تنظیمات دستی دیافراگم است و شما باید متناسب با نور محیط آن را تنظیم کنید که بازتر است ، میتواند نور بیشتری را عبور دهد و در نتیجه تصویر روشن داشته باشید.
اما اگر دیافراگم بستهتر باشد، نور کمتری از خود عبور داده و تصویر شما تاریکتر میشود. شما باید بررسی کنید که نور به طور مستقیم به لنز نتابد، چون این موضوع باعث میشود که خیرگی ایجاد شده و کیفیت تصویر کاهش پیدا کند. در صورت لزوم میتوانید موقعیت دوربینها را تغییر دهید و یا از سایهبان لنز استفاده کنید.
وجود لکه یا تیرگی در تصویر
وجود گرد و غبار و یا کثیفی روی سطح داخلی و یا خارجی لنزها و یا آسیب دیدگی لنزها، میتواند باعث شود که تصاویر تیره شده و یا روی آن لکه وجود داشته باشد.
رفع مشکل
ابتدا باید سطح خارجی لنزها را به دقت تمیز کنید. اگر با این کار لکه همچنان روی سطح وجود داشت، گرد و غبار و یا کثیفی به داخل لنز نفوذ کرده است. در این صورت نباید لنز را باز کرده و آن را تمیز کنید.
بهتر است که در اولین فرصت با یک تکنسین متخصص تماس بگیرید. لکهای که به وجود آمده، ناشی از آسیب دیدگی لنز مثل یک خراش عمیق باشد، احتمالاً شما نیاز به تعویض لنز خواهید داشت.
اعوجاج تصویر (Distortion)
علت به وجود آمدن این مشکل ممکن است مربوط به نوع لنز باشد، چون در برخی از لنزهای واید این نوع مشکل مشاهده میشود یا ممکن است لنزی که تهیه کردهاید، کیفیت پایینی دارد و یا تنظیمات دوربین نادرست انجام شده است.
رفع مشکل
برای رفع مشکل بررسی کنید که آیا ائوجاج در تمامی زوایا و تنظیمات لنز وجود دارد و یا فقط در یک حالت خاص این مشکل را مشاهده میکنید. اگر میتوانید از یک لنز با کیفیت بالاتر استفاده کنید، همچنین میتوانید تنظیمات دوربین را بررسی کرده و از طریق آن این مشکل را رفع نمایید.