آپارتمانها و منازل مسکونی برای بالا بردن امنیت و نظارت بهتر در رفت و آمدها، دوربینهای مداربسته نصب میکنند. در صورت نصب دوربین در این مکانها لازم است که حریم خصوصی افرادی که در ساختمان ساکن هستند رعایت شده و محدودیتهای قانونی مربوط به تصویربرداری در نظر گرفته شود. به همین خاطر لازم است که به طور دقیق یک سری قوانین و مقررات را رعایت کنید.
اطلاع نداشتن از این قوانین میتواند باعث ایجاد اختلافات حقوقی و یا شکایت همسایگان شود و حتی پیگرد قانونی هم خواهد داشت. لازم است که شما در ارتباط با این قوانین اطلاعات دقیقی داشته باشید.
چرا آگاهی از قوانین نصب دوربین مداربسته در آپارتمان ضروری است؟
نصب دوربینهای مداربسته در محیطهای آپارتمانی باید با در نظر گرفتن یک سری موارد و قوانین انجام بگیرد. در این محیطها به خاطر وجود حریم خصوصی افراد و استفاده مشترک از فضاهای مشاء حساسیت زیادی دارد.
رعایت نکردن این قوانین میتواند پیامدهای ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد که با همدیگر بررسی میکنیم.
نظارت و یا تصویربرداری از داخل آپارتمانهای دیگر، فضاهای خصوصی همسایگان و یا بالکن در واقع به طور آشکار حریم خصوصی آنها را نقض میکند که این نیز جرم به حساب میآید. اگر بدون اطلاع و رضایت همسایگان دوربین نصب کنید، میتواند باعث بیاعتمادی، تنش و یا اختلافات طولانی مدت شود.
در صورتی که به طور اصولی دوربینهای مداربسته نصب شود و حریم خصوصی افراد نقض گردد، همسایگان حق این را دارند که به طور قانونی شکایت کرده و حتی مجبور به پرداخت خسارت شوید.
تصاویری که به طور غیرقانونی ضبط میشوند، در مراجع قضایی هیچگونه اعتباری ندارند. مدیر ساختمان در مقابل رعایت قوانین مربوط به نصب دوربین در مشاعات مسئولیت دارد و باید از نصب دوربینهای غیرقانونی جلوگیری کند.
قوانین و مقررات کلیدی نصب دوربین مداربسته در آپارتمان
قوانینی که به نصب دوربینهای مداربسته در آپارتمانها و یا مشاعات ساختمانها مربوط میشود، در واقع ترکیبی از قوانین عمومی است که مربوط به مقررات خاص آپارتمان نشینی و حفظ حریم خصوصی است.
حریم خصوصی در آپارتمان (فضای اختصاصی)
در داخل آپارتمانها حریم خصوصی به افراد آن محیط متعلق است و هیچ فرد و نهاد حتی مدیر ساختمان و همسایگان دیگر نمیتوانند دوربین یا وسیله تصویربرداری دیگری را بدون رضایت ساکن آن واحد نصب کنند.
تنها در صورتی که ساکن آن واحد آپارتمانی بخواهد داخل منزل خود دوربین نصب کند، شما این این اجازه را دارید. این موضوع هم به شرطی امکانپذیر است که زاویه دید دوربین صرفاً به فضای داخلی واحد محدود شود و از مشاعات و یا واحدهای دیگر هیچ تصویری ضبط نکنند.
مشاعات ساختمان (فضای مشترک)
شما با نصب کردن دوربین در فضاهای مشترک ساختمان به یک سری شرایط خاصی نیاز دارید. فضای مشترک ساختمان شامل: پارکینگ، راهرو، لابی، آسانسور، حیاط، راه پله و پشت بام است.
تصمیمگیری جمعی
برای نصب کردن دوربین در مشاعات باید تصمیم گیری جمعی و موافقت بیشتر ساکنین ساختمان را داشته باشید. این کار بر اساس قانون تملک آپارتمانها انجام میگیرد. معمولاً این تصمیم در مجمع عمومی ساختمانها گرفته شده و در صورت جلسه آن را ثبت میکنند.
اطلاعرسانی شفاف
بعد از آنکه نصب دوربینها تصویب شد، باید به طور واضح و به وسیله نصب تابلوهای هشدار دهنده در بخش ورودی و خروجی مشاعات به تمامی افراد ساکن و مراجعین اطلاع رسانی کنیدکه این مکان تحت نظارت دوربین مدار بسته است.
رعایت حریم خصوصی
زاویه دید دوربینهایی که در مشاعات نصب شده، باید طوری باشد وارد فضای داخلی آپارتمانها نشود، حتی به پنجره یا بارکن مشرف نباشد همچنین این زاویه دید نباید فضاهای خصوصی مشترک مثل سرویس بهداشتی عمومی و یا رختکن را پوشش دهد.
هدف مشروع و قانونی
هدف از نصب دوربینها این است که در محلهایی که رفت و آمد و یا مشاعات وجود دارد، امنیت را تامین کرد و از وقوع جرم پیشگیری نمود. پس نباید از این کار برای اهداف شخصی و تجسس در امور خصوصی افراد استفاده کنند.
محدودیت در ضبط صدا
ضبط کردن صدا در فضاهای عمومی هم شامل یک سری قوانین خاصی است. در بسیاری از موارد اگر بدون اطلاع و رضایت افراد غیر مجاز این کار را انجام دهید، پیگرد قانونی دارد.
بهتر است در مشاعات از دوربینهایی که قابلیت ضبط صدا دارند استفاده نکنید و اگر مجبور به این کار شدید، حتماً مجوزهای قانونی کسب کنید.
دسترسی محدود به تصاویر
دسترسی به تصاویر ضبط شده باید به افراد مسئول محدود شود. این افراد میتواند اعضای هیئت مدیره و یا مدیر ساختمان باشد. در صورت لزوم میتوان از این تصاویر استفاده کرد. برای آنکه از دسترسی غیر مجاز به تصاویر جلوگیری شود، یک سری تدابیر امنیتی لازم را باید اندیشید.
حفظ تصاویر برای مدت معقول
تصاویری که ضبط شدهاند، نباید در بازه زمانی طولانی نگهداری شوند. بعد از گذشت یک زمان بنا به نیاز و مقررات محلی باید به طور امن این تصاویر را پاک کرد.
مراحل قانونی نصب دوربین مداربسته در مشاعات ساختمان
برای آنکه به طور قانونی دوربینهای مداربسته در مشاعات ساختمان نصب شد، یک سری مراحلی باید انجام بگیرد که با هم بررسی میکنیم:
شما باید موضوع نصب دوربین مداربسته را در مجمع عمومی ساختمان مطرح کنید و دلایل هدف خود از نصب دوربینها را برای ساکنین ساختمان توضیح دهید. بعد از آنکه بحث و تبادل نظر انجام شد، در مورد نصب دوربین بر اساس سقف و مشاع هر واحد با اکثریت مالکان تصمیم بگیرید.
بعد از آنکه موضوع تصویب شد، برای جانمایی دقیق دوربینها طرحی در نظر بگیرید. این کار باید با در نظر گرفتن زاویه دید مناسب و رعایت حریم خصوصی انجام گردد. بعد از نصب کردن دوربینها به سراغ شرکت و یا تکنسینهای معتبری که مجوز فعالیت دارند بروید.
نصب دوربینها باید مطابق با طرح تصویب شده و با رعایت استانداردهای ایمنی و فنی انجام شود. تابلوهای اطلاع رسانی مبنی بر وجود دوربیت مداربسته باید در نقاط مناسب و قابل رویت قرار بگیرد.
فرد و یا افرادی باید انتخاب شوند که مسئول دسترسی بازبینی و حفظ تصاویر ضبط شده است. نحوه استفاده، نگهداری و دسترسی به تصاویر دوربینها دستورالعملهایی صادر شده آنها را به تمامی ساکنین اطلاع دهید.
نکات کلیدی که باید بدانید
- مهمترین موضوع این است که همسایگان از نصب دوربین مداربسته در مشاعات رضایت داشته باشند. پس شما باید تلاش کنید تا رضایت حداکثر همسایگان را جلب کرده و نسبت به نگرانیهایی که دارند، پاسخگو باشید. این کار میتواند از بروز اختلافات در آینده جلوگیری کند.
- تمامی مراحل نصب و نحوه عملکرد دوربینها را باید به طور کامل و شفاف به اطلاع ساکنین برسانید.
- استفاده کردن از تصاویر ضبط شده برای اهداف غیر قانونی و یا برای تجسس در خصوصی افراد جرم به حساب آمده و پیگرد قانونی دارد.
- ممکن است لازم باشد که شما در سطح محلی به یک سری قوانینی در ارتباط با نصب دوربینهای مداربسته در مشاعات و ساختمانها توجه داشته باشید.
- در صورتی که ابهام و یا پیچیدگی در این موضوع وجود دارد میتوانید با یک وکیل و یا کارشناس حقوقی صحبت کنید.
مسئولیت مدیر ساختمان در قبال دوربینهای مداربسته
مدیر ساختمان در مقابل نصب و استفاده از دوربینهای مدار بسته در مشاعات یک سری مسئولیتهایی دارد که با همدیگر بررسی میکنیم:
- مدیر باید مطمئن شود که تمامی مراحل نصب و استفاده از دوربینها بر اساس قوانین و مقررات مربوط انجام میگیرد.
- مدیر مسئول نظارت بر عملکرد صحیح دوربین ها است و باید مطمئن شود که امنیت تصاویر حفظ میشود.
- در صورتی که از جانب ساکنان در ارتباط با نحوه عملکرد و یا زاویه دید دوربینها شکایتی بروز کرد، مدیر موظف است که به مشکل آنها رسیدگی کرده و آن را رفع کند.
- مدیر باید از نصب هر دوربین غیر قانونی به وسیله افراد در مشاعات خودداری کند. چون این کار باعث میشود که حریم خصوصی دیگران نقض شود.
نتیجهگیری
نصب دوربینهای مداربسته در مشاعات ساختمان و آپارتمانها باید با رعایت دقیق قوانین و مقررات مربوط انجام بگیرد. این کار باعث افزایش امنیت و آرامش ساکنین آن محل خواهد بود.
آگاهی نداشتن از این قوانین و توجه نکردن به حریم خصوصی همسایگان میتواند یک سری اختلافات حقوقی و یا پیامدهای ناخوشایندی به بار آورد. شما باید به طور جمعی در این زمینه تصمیم گیری کنید، به طور کامل اطلاعات را شفاف ارائه داده و حریم خصوصی را رعایت کنید.
هنگام نصب و استفاده از دوربینهای مداربسته در محیطهای آپارتمانی باید این موارد مد نظر قرار بگیرد. بهتر است برای رعایت دقیق این نکات با کارشناسان مشورت کنید. شما میتوانید از یک سیستم نظارتی قانونی و کارآمد استفاده کرده و از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.